2017. május 1., hétfő

Kakaós csiga - teljes kiörlésű tönkölybúzalisztből, xilittel

Úgy tűnik, ha betegszabin vagyok a hét végére kicsit túlteng bennem az energia, meg az Aldiban valamiért 2-ével árulják az élesztőt. Lehet, hogy ez valamai kompetitív nagymama csomag...még nem sikerült rájönnöm az okára, minden esetre működik, mert nem vettem volna a lelkemre, ha a második csomag élesztő nem teljesítheti be a sorsát, és értelmetlen halált kell halnia a hűtőmben. Az, hogy miért lett szuperegészséges a csiga, pedig nem kissebb dologgal mint a kozmikus egyensúllyal magyarázható. Előtte nap sütöttem meg a medvehagymás pogácsát, és ennyi fehérlisztes dőzsölés már sok lett volna. Úgy gondoltam emiatt, hogy a kakaós csigát megreformálom, kronológiailag is így helyes, és az eredeti receptben kicserélem a lisztet és a cukrot egészségesebb hozzávalókra.

Reformáció:

50 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt
0,5 kk só
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
6 ek xilit
1 tasak vaníliás nyírfacukor
1 db tojás
10 dkg vaj + 2 ek a tészta megkenéséhez
4 ek cukrozatlan kakaópor

A langyos tejben feloldunk 1 ek cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Belekeverjük a sót, 1 ek xilitet és a vaníliás cukrot, és elkeverjük. Majd hozzáadjuk a tojást, felolvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. A tésztát alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyre félretesszük kelni 1 órára. Én a sütőt szoktam előmelegíteni olyan 40 fokra.

A maradék cukrot elkeverjük a kakaóporral. A duplájára kelt tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Egy ecsettel megkenjük olvasztott vajjal és meghintjük cukros kakaóval. A téglalap rövidebb oldaláról szorosan feltekerjük. Egy cérnával a tekercs alá nyúlunk, és újnyi vastag szeleteket vágunk le belőle, mintha hurkot kötnénk a cérnával. Ez tényleg szuper módszer, mert késsel csak trancsírozódik.

A csigákat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzük, majd a tepsit letakarva, meleg helyen tovább kelesztjük a tésztát kb 20 percig.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és a csigákat 15 perc alatt készre sütjük benne.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...